خاصیت مهم ارائهی شفاهی اینه که وقتی یه جملهای رو میگین، شنونده دیگه نمیتونه دوباره اون جمله رو بشنوه. در صورتیکه موقعِ خوندن، اگه یه جملهای رو متوجه نشیم، میتونیم برگردیم و دوباره بخونیمش. وقتی دارین صحبت میکنین شنونده باید بتونه منظور شما رو متوجه بشه و ضمناً باید بتونه کلام شما رو دنبال کنه. چون اگه وسط حرفهای شما به فکر فرو بره از بقیه صحبت جا میمونه. به همین دلیل، برای اینکه به مخاطبینتون کمک کنین که ارائهتون رو دنبال کنن، باید طوری ساختار ارائه رو انتخاب کنید که مخاطب بتونه خیلی راحت دنبالش کنه.
به همین دلیل پیشنهاد میشه این چیزا رو بگین:
- معرفی (به مخاطبینتون بگین که در طول ارائه قصد دارین چه مطالبی رو بگین)
- بدنهی اصلی (مطالبتون رو بگین)
- نتیجه گیری(به مخاطبینتون بگین بهشون چی گفتین!
این تکرار تعمدی باعث میشه که مخاطبینتون راحتتر بتونن صحبتتون رو دنبال کنن و ضمناً بتونن راحتتر نکاتِ مهم رو به خاطر بسپرن.
ساختارِ یک ارائه به شدت به نوعِ آن، و همچنین موضوعِ آن مربوط است. یک ارائهی خوب ممکن است ساختاری مانند این داشتهباشد:
۱. یک شروع که با جلبِ توجه همراه باشد
۲. مرور کوتاهی در موردِ موضوع
۳. مطرح کردنِ صورت مسأله، یا به عبارتِ دیگر مشکلی که وجود دارد، و نیاز به برطرف کردن آن است.
۴. توضیح اینکه راهِ حل شما چگونه این مشکل را برطرف میکند و چه مزیتهایی دارد.
۵. شرح اینکه چگونه میتوان این راهِ حل را پیاده کرد. به عبارت دیگر قدمهای پیادهسازی را بگویید.
۶. خلاصه و نتیجهگیری
خوب است شما هر تغییری که لازم میدانید در این ساختار بدهید.
یک نکتهی خیلی مهم این است که قبل از ساختنِ اسلایدهای ارائه، برایِ دانستن اینکه مخاطبینتان به چه اطلاعاتی احتیاج دارند باید دربارهی آنها تحقیق کنید. یکی از اصولِ یک ارائهی خوب این است که قبل از ارائه هر چه میتوانید دربارهی مخاطبینتان اطلاعات به دست آورید. در حالتی که امکانِ این کار (از مدتی قبل از ارائه) وجود نداشته باشد، خوب است قبل از شروعِ ارائه صحبتی با مخاطبین داشته باشید که در همان زمان تا جایی که میتوانید دربارهی مخاطبینتان اطلاعات به دست بیاورید.
با سازماندهی اسلایدهای ارائه به صورتی شبیهِ آنچه بیان شد، میتوانید مطمئن باشید که ارائهتان دارای یک روند منطقی است، به طوری که مخاطبین به راحتی میتوانند آن را دنبال کنند. در ضمن، مطالب هر بخش باید ساده و سازماندهی شده باشند. بهترین راه برای جمعآوری اطلاعات و آماده کردن اسلایدها در power point استفاده از outline pane است. در قسمتِ outline pane میتوانید اسلایدهای ارائهتان را آماده کنید بدونِ اینکه لازم باشد دربارهی ظاهر آن فکر کنید. با تمرکز روی متنِ اسلایدها در حالت outline، میتوانید به راحتی ایدههاتان را جمعآوری کنید، روالِ کلیِ ارائه را در نظر بگیرید، و مطالب مختلف را جابهجا کنید تا روال منطقیتر شود. فراموش نکنید که مثالهای لازم را در اسلایدهایتان بگنجانید. وقتی این کارها را انجام دادید، نه تنها یک روالِ منطقی خوب برایِ ارائهتان آمادهکردهاید، بلکه powerpoint ارائهتان را آماده کردهاست- اسلاید به اسلاید!